Knuddelmaus Bibliothek
2017. február 22. szerda, 14:57

Eötvös József Főiskola

Nemzetiségi és Idegennyelvi Intézet

6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky u. 14. (K124-es terem)

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Telefon: +36 79 523 900 (mellék 134)

Bibliotheksleiterin/Könyvtárvezető: Gombkötőné Kemény Krisztina

 

 

Altersgruppe: Kinder ab 6 Monate bis 8 Jahre (bis zur zweiten Klasse der Grundschule)

Ziel: Unser Ziel war mit der Gründung und dem ehrenamtlichen Betreiben der Bibliothek die frühe zweisprachige Erziehung (ungarisch-deutsch) zu Hause, in der Krippe, im Kindergarten und in den ersten zwei Klassen der Grundschule zu unterstützen.

Wir machen die Kinder Vorort mit der zauberhaften Welt der Bücher und der Bibliothek bekannt, indem wir ihnen vorlesen mit ihnen Hörbücher anhören oder einen Zeichentrickfilm oder Kinderfilm anschauen. Eltern und Pädagogen geben wir Ratschläge zur zweisprachigen Sozialisation: wir zeigen ihnen wie sie deutschsprachige Beschäftigungen mit Büchern planen und durchführen können.

Wir halten für kleine Gruppen (max. 12-15 Kinder) Lesungen mit Beschäftigungen. Während dieser Beschäftigungen fördern wir nicht nur die Kommunikations- und Kooperationsfähigkeit der Kinder sondern auch die Grobmotorik, die Feinmotorik, die Koordination, den Gleichgewichtssinn, den Sehsinn, den Hörsinn, den Tastsinn, das Lesen und das Schreiben.

Die Bücher kann man NICHT AUSLEIHEN!

Wir bitten Sie vor einem Besuch per E-Mail einen Termin zu vereinbaren!

 

 

Knuddelmaus Könyvtár

A „Knuddelmaus Könyvtár” létrehozásának célja a korai kétnyelvű nevelés (magyar-német) támogatása 6 hónapos kortól 8 éves korig (második osztály befejezéséig). A „Knuddelmaus” szót nehéz lefordítani magyarra, a szó arra utal, hogy a kisgyerekek milyen aranyosak tudnak lenni, igazi „Knuddelmaus”-ok, akikkel szívesen foglalkozik és játszik az ember. Egy német nyelvű gyermekkönyvtár létrehozását több dolog is indokolta: A könyvtárakban nem igazán találunk német nyelvű könyveket a 8 év alatti korosztály számára. A gyermekkönyvtárak állománya azok számára megfelelő, akik már folyékonyan tudnak olvasni. A 8 év alatti gyermekeknek és szüleiknek ezért nem nyílik lehetőségük arra, hogy megismerkedjenek azzal a színes palettával, amit a könyvpiac kínál a beszédfejlődés támogatása, az idegen-nyelvelsajátítása és az idegen nyelvű szövegek olvasásának tanulása területén. A „Knuddelmaus Könyvtár” segít abban, hogy azok a szülők, akik úgy érzik, hogy megpróbálkoznának a kétnyelvű neveléssel, de nem biztosak annyira nyelvtudásokban, ne maradjanak egyedül. A könyvtár továbbá fontos szerepet tölt be a magyarországi németek nyelvi asszimilációjának lassításában. Hiszen a könyvek segítségével minimálisra csökkenthető a magyar jövevényszavak használata. Ezáltal a szülők is magabiztosabbá válnak. Mivel a könyvtárnak az Eötvös József Főiskola (Baja) Nemzetiségi és Idegennyelvi Intézete ad helyet, ezért az óvodapedagógus és tanító hallgatók életszerű helyzetekben ismerkedhetnek meg a kétnyelvű nevelés módszereivel. A könyvtár a következő funkciókat, feladatokat látja el: 1) Bevezetjük már a legkisebbeket is a könyvek színes világába és a könyvtárhasználatba 2) Szülőknek segítséget nyújtunk a gyermek korának, nemének és érdeklődési körének megfelelő olvasmány kiválasztásában 3) bölcsődei, óvodai és általános iskolás csoportok számára nyelvi foglalkozásokat szervezünk felolvasásokkal ill. olvasás gyakorlással egybekötve.

 

A könyvek NEM KÖLCSÖNÖZHETŐK!

Látogatás előtt kérem kérjen időpontot e-mailben.

Módosítás dátuma: 2017. február 22. szerda, 15:26